Rosołow Michaił Siergiejewicz
Urodzony 17 sierpnia 1884 roku w Petersburgu, wybitny radziecki kucharz.
Od dzieciństwa przejawiał zainteresowanie kuchnią. Ze względu na ogromny talent i nadzwyczajne umiejętności kulinarne, już w wieku 20 lat odpowiedzialny był za przygotowanie menu dla Cara Mikołaja II. W trakcie Rewolucji Październikowa stanął jednak po stronie ludu i otruł rodzinę carską.
W czasie II wojny światowej ściśle współpracował z radzieckimi władzami w celu znalezienia uniwersalnego posiłku dla radzieckich żołnierzy, którego przygotowanie byłoby łatwe nawet w spartańskich warunkach, a wartości odżywcze zaspokajać miały zapotrzebowanie wojaków w należytym stopniu.
Efektem tych prac było wynalezienie Kostki Rosołowa, dzięki której jak front długi i szeroki, Rosjanie zajadali się rosołem, który dodawał im sił do walki. Po wojnie za swe zasługi Rosołow uhonorowany został sześciokrotnie Orderem Lenina oraz został odznaczony tytułem Bohatera Związku Radzieckiego.
Rosołow był również znanym i szanowanym profesorem na wydziale Kucharstwa Socjalistycznego Uniwersytetu Moskiewskiego, gdzie uczył m.in. Siergieja Pomidorowa.
Wynalazki: kostka rosołowa