Pomidorow Siergiej Kużugietowicz
S.K. Pomidorow (ur. 25.10.1905 w Soczi, zm. 18.02.1982 w Moskwie), jeden z najwybitniejszych kucharzy Związku Radzieckiego.
Już w dzieciństwie dało się po nim poznać ogromny talent kucharski, więc jego rodzice zdecydowali się wysłać go do Moskwy na studia. Studiował na Uniwersytecie Moskiewskim na wydziale Kucharstwa Socjalistycznego, gdzie wysłuchiwał wykładów Michaiła Rosołowa. Znany już wówczas wykładowca zauważył talent młodego studenta i zaproponował mu indywidualne nauczanie.
W czasie II wojny światowej Pomidorow współpracował z Rosołowem nad stworzeniem uniwersalnego posiłku dla radzieckich żołnierzy. Tuż po opracowaniu receptury kostki Rosołowa, Pomidorow odkrył, że z resztek zupy swego mistrza można w prosty sposób uzyskać bardzo pożywną i pyszną zupę.
Receptura ta w bardzo krótkim czasie podbiła serca żołnierzy na froncie. Dzięki niej z jednej kostki Rosołowa można było uzyskać dwa razy więcej posiłku dla strudzonych walką żołnierzy CCCP. Na cześć wielkiego kucharza zaczęto używać nazwy zupa Pomidorowa, która bardzo szybko rozprzestrzeniała się wśród sojuszniczych narodów socjalistycznych.
W uznaniu zasług, Pomidorow został odznaczony Medalem za Dzielną Pracę w Wielkiej Wojnie Ojczyźnianej 1941-1945. Został pochowany wraz ze swoim wieloletnim nauczycielem Rosołowem w Mauzoleum Kucharzy Związku Radzieckiego w Moskwie.
Wynalazki: zupa pomidorowa
I należy pamiętać, że zupa Pomidorowa zyskała takie uznanie ze względu na fakt iż była czerwona.
Pomijacie współudział w pracach – jakże zasłużonego dla rozwoju ba! światowej kulinarystyki – naukowca, który połozył podwaliny wszelkim pracom na niwie zup. Bulinonowa. Wynalazcy bedacej podstawą żywienia – to Kostka Bulionowa !