Fasolow Gienadij Siergiejewicz
W związku z wymiernymi efektami kulinarnymi, ale jednak nie dość wystarczającymi efektami militarnymi dotychczas serwowanych potraw, uczeń samego mistrza socjalistycznej kuchni militarnej- Iwana Polowa – niejaki Gienadij Fasolow, postanowił dodać do podstawowej bazy, czyli zupy Rosołowa zasmażkę i fasolę. Przyniosło to wyjątkowo wymierne korzyści na froncie wschodnim.
Dzielni żołnierze radzieccy oprócz dodatkowych sił witalnych uzyskali dodatkową i zaskakującą broń – wybuchy gazów bojowych, które ogłuszały niemieckich najeźdźców, natomiast wydobywający się odór siał ogólny popłoch, rozkład i zniszczenie. Gienadij Fasolow swoim kulinarnym wynalazkiem znacząco przyczynił się do ostatecznego zwycięstwa Armii Czerwonej nad hitlerowskimi Niemcami. W czerwcu 1945 roku, został odznaczony przez samego Stalina najwyższym orderem państwowym – Orderem Zwycięstwa.
Wynalazki: zupa fasolowa